איפה אפשר ללמוד עיצוב פונטים?
כמעצב, תמיד עניין אותי איך יוצרים פונט ורציתי גם לדעת לעשות בעצמי.
בנוסף, כשהייתי בתחילת דרכי כעצמאי, אני זוכר שקלטתי את הפוטנציאל העסקי שבפונטים – מדובר במוצרים דיגיטליים שיוצרים פעם אחת והם נמכרים שוב ושוב.
החוכמה היא ליצור פונט שימושי ובאיכות גבוהה, כדי שאנשים ירצו להשתמש בו ולרכוש אותו.
אבל כדי ללמוד איך ליצור פונט, בפעם האחרונה שבדקתי, הבנתי שצריך ללכת למוסד לימודים לעיצוב, והעניין הוא שמגיעים ללמוד את הנושא הזה רק בשנה הרביעית. (!!!)
זה אומר שמי שמתעניין בלימודים בדגש על יצירת פונטים, מגיע לזה רק אחרי 3 שנים (וזה במקרה שכן מלמדים, ברוב מוסדות העיצוב לא תמצאו את הנושא הזה בכלל בתכנית הלימודים, אז תבדקו את זה מראש).
חשוב לציין, יש אנשים שמסלול לימודים של 4 שנים התאים להם (בהם למדו דברים נוספים חוץ מפונטים), חלקם השאירו את חותמם עם פונטים נהדריים וקלאסיים ויש הרבה מה ללמוד מהם.
יחד עם זאת, בתור אדם שלא חובב מסגרות ארוכות טווח (וגם כבר יש לי רקע בעיצוב), ידעתי שזה לא מתאים לי, אז יצאתי לחפש פתרון אחר – והחלטתי ללמוד את הנושא הזה בעצמי, דרך ניסוי וטעייה.
קראתי המון מאמרים ברחבי האינטרנט, והופתעתי לגלות שהנושא של עיצוב פונט לא מונגש. המדריכים שכן מצאתי כתובים בשפות זרות, בצורה שלא קל להבין וליישם, ואת פיסות הידע (הזהב) שכן הועילו לי, מצאתי מפוזרים במאות מקומות שונים או גיליתי בעצמי תוך כדי התנסות.
אחרי 6 שנים שאני עוסק בתחום של עיצוב פונטים באופן עצמאי ומרוויח מהם כסף באופן פסיבי דרך אתר הפונטים שלי, הגעתי למסקנה עיקרית אחת:
כדי ליצור פונט, צריך להכיר 2 חלקים בלבד:
- החלק הטכני (שימוש בתוכנה לעיצוב פונט)
- והחלק האסתטי (יצירת האותיות בצורה יפה)
וזהו. זה הכל!!! אין יותר מעבר לכך. מי שרוצה לגרום לכם לחשוב שהתחום הזה מסובך, כנראה באמת מאמין שהתחום הזה מסובך ולא יודע להסביר אותו במילים פשוטות, או שיש לו אינטרס אישי ומעדיף שלא תיכנסו לתחום הזה. (כי סוד קטן? הוא יכול להיות מאוד כלכלי).
האמת? התחום של עיצוב פונטים הוא לא מסובך ללימוד.
בכל תחום יצירתי יש את הצד של הטכניקה ואת הצד האומנותי. כדי להפוך לטובים בתחום שאנחנו רוצים לעסוק בו, צריך לדעת לבצע גם את הטכניקה וגם את הצד האומנותי של התחום בצורה טובה.
אני מאמין שמורה טוב יכול להסביר את הדבר שנתפס כמורכב ביותר, בצורה פשוטה. ואני אומר זאת בתור מי שלמד כמה תחומי אומנות ויצירה: בין היתר עיצוב גרפי, תכנות בקוד, ריקוד ועוד (גם עיצוב פונט, כמובן). אם מורה (או ״בר סמכא״ אחר) אומר לכם שמשהו הוא מסובך להבנה, תעשו לעצמכם טובה ותחפשו מורה אחר שיודע ללמד.
האמת היא שיש בין 12–6 כללים בכל תחום אומנותי, לא יותר מזה. תגלו אותם, וזה כבר יהפוך אתכם לאמנים טובים יותר. וכן, גם בעיצוב פונטים יש 12 כללים שיהפכו כל פונט ליפה יותר – וגם את 12 הכללים הללו אפשר להסביר בצורה פשוטה שקל להבין, עם דוגמאות אמיתיות ומוחשיות.
אז למה הרבה אנשים חושבים שהתחום של יצירת פונט נתפס כ״מורכב״ או ״מפחיד״ או ״גדול״? להשערתי, זה בגלל שהוא פשוט לא הונגש לציבור במשך שנים רבות, ולכן אנשים תופסים אותו כמסתורי. כשבפועל, הוא לא כזה קשה להבנה.
כדי ללמד אחרים את התחום של עיצוב פונטים, פירקתי אותו ל־10 נושאים מרכזיים – לא פחות ולא יותר – ואלו הנושאים שיכולים להביא כל מעצב מ־א׳ עד ת׳ עם הפונט שבא לו ליצור וגם להרוויח ממנו.
10 הנושאים שצריך לדעת כדי ליצור פונט מ־א׳ עד ת׳ ולמכור אותו
- 1. מוטיבציה – מזהים את הפונציאל בעיצוב פונטים.
- 2. רעיון לפונט – מחליטים מה יהיה הפונט הראשון שניצור ולמה.
- 3. שיטות עבודה – לומדים על מסלול היצירה וצועדים ביעילות.
- 4. אומנות האותיות – מבינים את הכוח הטמון באותיות ויוצרים שפה אחידה.
- 5. דיגיטציה – מעבירים את האותיות לתוכנת הפונטיםבתשומת־לב ובמקצועיות.
- 6. אסתטיקה – לומדים את יסודות האסתטיקה של אותיותומשפרים את מראה הפונט.
- 7. פיצ׳רים – מייחדים ומעלים את ערך הפונט שלנו.
- 8. פרזנטציה – בוחרים את תכלית הפונט בעולם ומעצבים איתו.
- 9. זכויות יוצרים – לומדים על זכויותינו ומגנים על היצירות שלנו.
- 10. מכירה – הופכים את התשוקה לרווח ממשי.
עכשיו, זה נכון שצריך להשקיע זמן ותשומת לב כדי להכיר ולהתנסות ב־10 הנושאים הללו, אבל מפה ועד להגיד שזה מורכב? זה כבר סיפור אחר.
להיפך! זה כיף אדיר ליצור משהו מאפס, זה מסע מרגש להמציא פונט חדש, לתת אותו למעצבים ולראות אחרים משתמשים בו, ובסוף היום זה גם ממש משתלם – מיד ארחיב על זה.
האמת? מבחינה כלכלית, זה שווה לעסוק בעיצוב פונטים.
בכל עסק מצליח, צריך משוואה אחת פשוטה: יותר הכנסות מאשר הוצאות. היופי שבפונטים, בהיותם מוצרים דיגיטליים, זה שההוצאות לא גבוהות כמו לתפעל מסעדה (אין שכר דירה וכו׳), ואפשר להכניס עוד ועוד רווח מבלי להיות תלויים בזמן שלנו.
כל אמן יכול להעיד שזמן היצירה הוא זמן קודש, זמן מרפא, זמן להתחבר לעצמך. אז אם אתם אוהבים אותיות ורוצים ליצור אותן, להתחיל לעסוק בעיצוב פונטים למחייתכם יהיה דבר חכם, כי אתם מתחילים להניע גלגל שלג שיבוא רק לטובתכם: אתם גם יוצרים כשאתם ממציאים את הפונט (שזה דבר כיף בפני עצמו), וגם מבטיחים לעצמכם עוד זמן חופשי באופן עתידי, כי כשהפונט שלכם יימכר בזמן שתישנו, תוכלו להתעורר ולחוש תחושת הקלה שאתם יכולים לבחור מה לעשות היום מבחינה יצירתית, כי מבחינה כלכלית אתם מסודרים היום. זוהי המתנה הכי טובה שאמן יכול לתת לעצמו – וזה לא רחוק מהמציאות – אני עשיתי את זה וגם כמה מהתלמידים שלי.
בחיים אין הבטחות, אבל זה טוב לדעת שהאופציה הזו קיימת ואפשרית – יש אנשים שכבר עשו את זה.
השקר הגדול ביותר
אל תאמינו לרגע ש׳בפונטים אין כסף׳. אם מישהו אומר לכם את זה, כנראה רוצה יותר לעצמו ופוחד מתחרות. או במקרה המצער יותר, באמת ובתמים לא מצליח לשווק את הפונטים שלו בצורה רווחית.
האמת היא, שגם לתחום המכירה והשיווק יש כללים מאוד מוגדרים. כשאני מוכר פונט היום, יש פעולות מאוד ספציפיות שאני עושה כדי להביא למכירות, וגם תלמידים שלימדתי אותם לעסוק בזה, כשמיישמים אותם הם רואים תוצאות. ואין דבר יותר מרגש בשבילי, לראות את אותם תלמידים מתפרנסים מעיצוב פונטים, זה מפנה להם זמן כדי להיות יותר עם בני המשפחה ולבחור מה ליצור היום, איזה עבודות לקחת ואיזה לסנן החוצה.
זה למה החלטתי להמשיך להנגיש את התחום של עיצוב פונטים לאנשים נוספים – אני מאמין שלכולנו מגיעה הזכות לעשות מה שאנחנו אוהבים וטובים בו. אין שום סיבה שלא תצליחו ליצור פונט בעצמכם וגם למכור אותו אם תירצו – תשיגו את הידע והכלים הנדרשים, תתחילו לפעול, והכי חשוב – תאמינו בעצמכם! (בתחום של עיצוב פונטים או כל תחום אחר שמעניין אתכם).